De beginjaren 1947 - 1960 - VV Oene

De beginjaren 1947 - 1960

De beginjaren 1947 - 1960

De oprichting van vv Oene

Door L. de Wilde (Jubileumgids 50 jaar)

 

Al enkele malen was geprobeerd een voetbalclub van de grond te krijgen. Zo voetbalde omstreeks 1935 op "de Dracht" de voetbalvereniging RODA waar onder andere Antoon Haak de doelman was. Maar lang duurde het bestaan niet. Later werd er gevoetbald onder de naam DES (Door Eendracht Sterk). Ook deze club kon het niet bolwerken.

 

Net voor het begin van de tweede wereldoorlog en ook wel tijdens de bezetting werd er door de schooljeugd van Oene wel eens een balletje getrapt. Dit gebeurde meestal in een weiland bij Van Tongeren aan het kanaal. Na de bevrijding werd dit voortgezet. Toen kwam aan het kanaal een nieuwe bakker in de voormalige bakkerij van Tijssen. Zijn naam was Lenselink. Al gauw werd bekend dat deze man voor die tijd een geweldige voetballer was. Enkele Oener jongens staken de koppen bij elkaar en vatten het plan op om met de nieuwe bakker te gaan praten over de oprichting van een voetbalclub.

 

Henk Kamphuis, Marius van Suydam en Lulof de Wilde stapten op een avond in september naar de bakkerij van Lenselink en legden hun plannen voor. Maar wie gedacht had dat er zo maar ineens een voetbalclub uit de grond gestampt werd, kwam bedrogen uit. Het werd een lange avond waarin veel werd gepraat. De bakker had veel vragen; waarom de vorige clubs maar zo'n kort bestaansrecht hadden gehad enz. Het grote knelpunt in Oene was echter dat deze verenigingen op zondag voetbalden en dat was in Oene niet mogelijk. Nadat de mannen aangaven op zaterdag te willen voetballen betrok het gezicht van Lenselink. Ik weet echt niet of dat wel kan was zijn reactie. We klampten ons vast aan de gedachte dat In Vaassen (VIOS) en in Deventer (CJV-ers) ook zaterdagclubs waren. Uiteindelijk deed Lenselink de toezegging informatie bij de bond in te winnen om te kijken of het allemaal kon.

 

Veel eerder dan verwacht kwam het bericht dat men in Oene kon overgaan tot de oprichting van een voetbalclub. De eerste stap werd gezet, er werden mensen benaderd om een bestuursfunctie te vervullen en er moest een veld gevonden worden. In beide gevallen kwam dat voor elkaar. Het veld werd gevonden achter het huidige complex. En zo was dan op 2 oktober 1947 in de zaal van hotel Post de oprichtingsvergadering.

 

Het eerste bestuur bestond uit; L. Lenselink (voorzitter), A. Geerhof (secretaris), H. Wolf (penningmeester). Het bestuur werd verder aangevuld met H. Post, F. Kluin, T. Tenkink en de R. de Wilde. De naam van de nieuwe Oener verenging was doodgewoon vv Oene.

 

Lenselink gaf die avond aan wat er allemaal bij een voetbalvereniging komt kijken. En dat bleek heel wat te zijn. Het belangrijkste van de avond was wel; hoe krijgen we de eerste centen binnen? Na enig overleg werd besloten dat iedere aanwezige in de zaal een bijdrage naar eigen vermogen zou doen. Dit leverde in elk geval zoveel op dat er een bal gekocht kon worden, een onmisbaar product bij het voetbal.

 

Dit was slechts het begin van een rijke vv Oene historie. Waarover later meer.

 

Jubileumcommissie Ons Oene


Foto_eerste_kampioenselftal.jpg
Foto eerste kampioenselftal

 

In de begin periode had Oene al meerdere goede voetballers. Onder andere bakker Lenselink, Atti van Suydam, Dik Zwarts en niet te vergeten doelman Willem Brendeke. Zo werd ook het eerste kampioenschap behaald met een overwinning op Emst 2. Oene promoveerde naar de 2e klasse GVB. Na dit eerste succes wat er ook de eerste beker die gewonnen werd en wel op een nederlaag toernooi tegen OWIOS in Oldebroek. Met 4-0 bracht met die ploeg de grootste nederlaag toe. Ook werd de GVB Beker veroverd. In 1955 werd Oene kampioen in de 2e klasse GVB. In 1956 promoveerde Oene naar de 1e klasse GVB, mede doordat Colombia 3 (dat kampioen werd) zich terug trok. Een jaar later was het zo ver dat Oene in de grote bond, de KNVB belande.

Oene_A_kampioen_1960.jpg

Oene A kampioen 1960

VvOene1.jpg

Vv Oene

Staand (v.l.n.r.): Lenselink (scheidsrechter), Dijkhof (trainer), Dik Zwart, Peter Berend, Bertus Lenselink, Atti van Suydam, Lub Bomhof, Jans Brendeke, Arie Geerhof (leider).

Gehurkt: Frank Put, Ep van Tongeren, Lulof de Wilde.

Voor: Henk Kamphuis, Willem Brendeke, Gait Roelofs

Veld Horthoekerweg. Oene speelde toen in zwarte broek, wit shirt met rode sjerp.

Bij_de_muziektent.jpg

Bij de muziektent

 

Voorkant_spil_1952.jpg

Voorkant van de Spil uit 1952 3e jaargang no.7

Heb_ullie_eheurd.jpg
“Heb ullie eheurd” uit de Spil 1953 nr. 6

Op_het_oude_voetbalveld.jpg

Op het oude voetbalveld

Spoedvergadering.jpg

“ Spoed vergadering” uit de Spil Kerst 1952

 

 

Mooie winactie: Calcio, het Italiaanse voetbalwoordenboek

Vandaag om 14:00  Diffidato, marcamento a mozzafiato, respingere en Vecchia Signora. Het zijn enkele voorbeelden van de enorme hoeveelheid woorden en begrippen die terugkomen in Calcio!, het Italiaanse voetbalwoordenboek. Auteur Jarno Timmermans heeft een naslagwerk samengesteld voor de liefhebber van het Italiaanse voetbal. Sowieso voor degene die regelmatig naar het land met de vorm van een laars afreist om persoonlijk een wedstrijd mee te maken. meer »


NEC-verdediger Calvin en Darryl Verdonk, broers en topsporters: "We motiveren elkaar"

Vandaag om 12:00  Broers Darryl en Calvin Verdonk delen niet alleen een topsportcarrière, maar blinken tevens uit in verschillende disciplines. Calvin als linksback van onder meer Feyenoord, FC Twente en nu NEC. Darryl als kickbokser met de wereldtitel van vorig jaar als ultiem hoogtepunt. "Als ik een wedstrijd vecht, zit Calvin in de zaal." meer »


PANNA! 81 met superspitsen uit de Eredivisie, Luuk Steen, Jerdy Schouten en acht superposters!

Vandaag om 10:00  Welke superspits is de beste? Santiago Gimenez, Luuk de Jong of toch Brian Brobbey? PANNA! zocht het uit. De uitkomst is te lezen in de nieuwe editie van ons Kidsmagazine. In nummer 81 ook interviews met Jerdy Schouten van PSV, met Igor Paixao van Feyenoord, met YouTuber Luuk Steen, met shirtjeskoning Jesse Rabbeljee en lees alles over het komende WK voor Clubteams. Plus acht superposters! meer »


DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)

Gisteren om 17:00  Daar is ie weer! De Jukebox is van zolder gehaald en ELF Voetbal gaat weer in gesprek met spelers over hun favoriete muziek. Deze keer stelt Vitessenaar Carlens Arcus zijn top vijf nummers samen. meer »


Wie is het nieuwe zeventienjarige talent van SL Benfica: Gianluca Prestianni?

Gisteren om 15:27  Roger Schmidt heeft met zijn SL Benfica de eerste speler voor komende winter binnen. De oud-trainer van PSV mag de komende transferperiode pronken met zijn nieuwste aanwinst, de Argentijn Gianluca Prestianni. Het zeventienjarige talent van Vélez Sarsfield wordt hiermee de 26ste Argentijn in dienst van de Portugese recordkampioen. Wie is Prestianni? ELF Voetbal zocht het uit. meer »


Sari van Veenendaal: ?Gewonnen EK van 2017 heeft nog steeds grote impact op Nederlands vrouwenvoetbal?

Gisteren om 9:00  Breaking New Ground. Zo luidt de titel van het Bid voor het WK Vrouwen 2027, dat de KNVB samen met de voetbalbonden van Duitsland en België vorige week vrijdag bij de FIFA indiende. Oud-keepster van de OranjeLeeuwinnen Sari van Veenendaal is een belangrijke schakel als het gaat om het vrouwenvoetbal in Nederland. Het gewonnen EK was voor Van Veenendaal de grondlegger voor de opkomst van het vrouwenvoetbal in Nederland en dé reden dat de KNVB het WK Vrouwen 2027 naar Nederland wil halen. “Ik weet wat 2017 heeft losgemaakt. Niet alleen op sportief gebied, maar ook op alles daaromheen.”   meer »


Meer nieuws

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!