Oene heeft in de derby tegen Vios het eerste punt binnen gehaald. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord. Gezien het spelbeeld een terechte uitslag, maar als Oene in de 1e helft de kansen had benut, was de ploeg uit Oene misschien wel gaan rusten met een 1-4 voorsprong. Maar dat gebeurde niet. Vios was in de 2e helft beter dan Oene en had misschien ook wel meer dan 3 keer kunnen scoren. Daarom waren beide ploegen ook tevreden met deze uitslag. Zo’n 500 toeschouwers langs de lijn hebben denk ik toch wel een leuke wedstrijd gezien.

Oene startte deze derby met een iets andere opstelling: iets meer ingezakt en dan via de snelle uitvallen gebruik maken van de ruimte die Vios weg gaf. In de 6e minuut krijgt Oene de eerste grote kans. Uit een corner kopt Patrick Kamphuis op het doel. De bal kan nog net van de lijn gehaald worden. Na 10 minuten is het al raak voor Oene. Jasper Mosterd – die de gehele wedstrijd een plaag was voor de Vios verdediging met zijn snelheid – krijgt een lange bal over de verdediging van Vios en hij is er door. Zijn schot kan nog net gepakt worden door de keeper, maar de rebound is voor Jim Schaap: 0-1. Oene heeft het goed staan, laat Vios aan de bal en komt er dan snel uit. In de 19e minuut is er weer zo’n moment. Een diepe bal op Mike van Bussel, de verdediging van Vios grijpt slap in en Mike is erdoor. Hij wordt neergelegd op randje 16 meter, eigenlijk was er maar 1 kleur toepasselijk maar de scheidsrechter durfde zo vroeg in de wedstrijd geen rood te geven en de verdediger kwam goed weg met geel. In de 30e minuut is het 0-2 voor Oene. Een goede vrije trap van Nick komt laag voor de goal, Patrick Kamphuis legt hem slim op de inkomende Jasper Mosterd en die schiet de 0-2 binnen. Na 35 minuten komt Vios iets beter in de wedstrijd en. Een schot vanaf 25 meter moet Wim Riphagen loslaten maar gelukkig is Patrick Kamphuis erop tijd bij om de bal weg te werken. Meteen daarna denkt Vios aan de 1-2 maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. De laatste 5 minuten krijgt Oene 2 dotten van kansen. Eerst redt de keeper op een schot vanaf 11 meter maar daarna heeft Vios alle geluk: een bal bij de 2e paal wordt door de verdediger van Vios op de paal gekopt. De bal komt met veel geluk weer bij de keeper en zo gaat Oene rusten met een 0-2 voorsprong, na een bijna perfect uitgevoerde 1e helft.

Na rust dacht iedereen dat Oene de lijn zou doortrekken, maar Vios schakelde een tandje bij en Oene werd steeds verder achteruitgedrukt en kwam er niet meer zo gemakkelijk uit. De 1-2 viel al snel. In de 63e minuut een snelle aanval door het midden en Dennis de Jong schiet in de korte hoek raak. Oene komt iets onder de druk uit na 70 minuten voetbal. En als Jasper Mosterd iets slimmer was geweest in de 16 had ie zomaar een penalty kunnen versieren, maar Jasper blijft op de been nadat hij iets werd aangetikt en zijn schot gaat net naast. Meteen de aanval erop had Oene de wedstrijd kunnen beslissen. Jasper Mosterd is er weer aan de rechterkant langs, maar legt de bal daarna iets te snel breed voor de inkomende Wijnand van Eek. De laatste 15 minuten is het alles of niks voor Vios en Oene komt er niet meer uit. De linies zijn veel te groot, de voorhoede is moegestreden en de achterhoede kan niet meer aansluiten om het veld compact te houden. In de 82e minuut komt Oene nog goed weg. Een doorkopbal kan Wim nog net op de lat tikken en een schot vanaf 16 meter daarna pakt ie fantatisch uit de bovenhoek. 2 minuten later is het dan toch 2-2: een mooie snelle aanval via de rechterkant en een schot van net buiten de 16 in de verre hoek is te machtig voor Wim. De laatste paar minuten komt Oene nog een paar keer goed weg. En dan in de laatste minuut is er nog een opstootje, wat ook wel een beetje hoort bij een derby. Een Vios speler gaat veel te hard door op een speler in de 16 van Oene, iedereen is opeens met elkaar bezig er wordt geduwd en een tikje uitgedeeld hier en daar. De scheidsrechter bekijkt het rustig op een afstandje, geeft de Vios speler zijn 2e gele kaart en houdt het hierbij.

En zo eindigt deze wedstrijd in een 2-2 eindstand. Oene heeft het 1e punt binnen en wat de laatste weken een beetje ontbrak was er deze wedstrijd wel, veel passie en werklust, bij vlagen snelle aanvallen en verdedigend stond het de 1e helft uitstekend. Nu is het zaak om volgende week thuis tegen HTC de 3 punten binnen te halen om weer aansluiting de krijgen met de grote middenmoot. Iedereen nog bedankt dat men de ploeg kwam aanmoedigen want er waren er vele uit Oene en dat heeft de ploeg goed gedaan. En ik denk dat men ook een mooie derby heeft gezien met alles erop en eraan wat er in deze wedstrijd hoort te zijn.